Bezmetalne krune Jagodina

Bezmetalne krunice (cirkonijum krunice)

Osnovna dilema sa kojom ćete se sresti nakon što vam stomatolog preporuči nadoknadu jednog ili više zuba krunicama ili protetskim mostom jeste da li odabrati metalne ili krunice od cirkonijuma.

Bezmetalne krunice zbog svojih brojnih prednosti polako postaju popularnije od metalnih krunica koje su godinama bile na prvom mestu kada su ove vrste zubnih nadoknada u pitanju. To su najlepše i najkvalitetnije protetske nadoknade koje su u potpunosti izrađene od keramike.


Najlepše estetsko rešenje u stomatologiji?

Budući da se bezmetalne krunice izrađuju od kristala cirkonijuma, materijala koji je svoju primenu prvobitno našao u svemirskoj tehnologiji a kasnije i u granama medicine, to doprinosi mnogo prirodnijem izgledu zuba u odnosu na metalokeramičke krune. Savršeno se uklapaju sa preostalim zubima pacijenta, bele su boje, transparentne su i dugotrajne. Još jedan od jako bitnih faktora jeste i samo očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez ikakvog oštećenja, za šta je zaslužan drugačiji način brušenja zuba. Rub bezmetalne krunice je jako precizan, tako da je kontakt između desni i krunice gotovo savršen. Vrlo važan momenat je i sastav krunce koji pogoduje tkivima usne duplje i ne izaziva negativne reakcije: alergijskih reakcija nema, a reakcija desni na prisustvo krunice praktično i ne postoji.


Razlike između metalokeramičke i bezmetalne krunice?

Metalokeramičke krune u svojoj unutrašnjosti sadrže leguru metala na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika. Nakon nekoliko godina, usled normalnog fiziološkog procesa starenja kod pacijenata dolazi do povlačenja desni, te je moguća pojava sivog ruba na spoju krunice i zuba. Sa bezmetalnim krunicama to nije slučaj, jer je unutrašnjost krunice keramičko telo u boji zuba i metal ne postoji. Zbog metala kod standardne krunice prozirnost zuba ne postoji, prelamanje svetlosti je otežano i samu boju krunice je mnogo teže uklopiti sa prirodnom bojom preostalih zuba u vilici. Sa druge strane, kod cirkonijum krunica propustljivost svetla je identična kao kod prirodnog zuba pa je skoro nemoguće reći šta je krunica, a šta prirodan zub.


Pacijenti navode da se teže i duže navikavaju na nove metalne krunice, dok se na cirkonijumske krunice naviknu za jedan ili dva dana i osećaj je najpribližniji prirodnim zubima!


Bezmetalna keramička krunica je pogodna za svakog pacijenta koji želi da nadoknadi pojedine zube koji nedostaju, ili da svoje, već prisutne estetski neadekvatne zube učini savršenim. Ovakvu nadoknadu je moguće uraditi ukoliko su zubi postavljeni u vilici bez drastičnih anomalija u položaju. Od izuzetne važnosti je da se pre samog utvrđivanja terapije dobro odmeri želja pacijenta i njegova realna slika u ustima.


Priuštite sebi funkcionalno i estetski najbolje rešenje za savršen osmeh!

17309
175
3
1424

Extra Dent Jagodina

Za više informacija, pozovite ili nas posetite na besplatne konsultacije i pregled.

Dr. Stomatologije Danijela Praščević posle zavšenih studija na stomatološkom fakultetu nastavlja usavršavanje na Medicinsko-Stomatološkom fakultetu u Moskvi odseku za stomatološku protetiku.

Dr. Stomatologije
Danijela Praščević